Als professioneel stukadoorsbedrijf kunnen wij u op verschillende manieren behulpzaam zijn. Hieronder geven wij meer uitleg over de verschillende technieken zodat u door de bomen het bos kunt zien.

Spuitwerk
Spuitwerk kan op twee manieren gebeuren. De eerste manier is het spuiten meteen speciaal voor machinale bewerking gemaakte gips, meestal is dit mp75. Het machinaal spuiten van gips heeft het zelfde effect als het met de hand aanbrengen van gips, alleen gaat dit een stuk sneller. Meestal gebeurt dit bij grotere objecten of grote ruimtes.

De tweede manier van spuiten is Spackspuiten. Spack is een product dat in twee lagen wordt aangebracht. De eerste laag wordt vlak uitgepleisterd, zodat het lijkt alsof het eenvlak gestukadoorde wand is. Vervolgens wordt er en structuur aangebracht op het moment dat de eerste laag droog is.

Door verschillende technieken is het mogelijk om bij de laatste laag verschillende structuren aan te brengen. Zo ontstaat het verschil tussen grof en fijn. Bij spackspuiten is het noodzakelijk dat er goed afgeplakt wordt. Het is een verfproduct dat niet eenvoudig te verwijderen is van radiatoren, plinten en kozijnen.

Stucwerk
Vroeger werd er met name met kalkspecie gesmeerd, terwijl er tegenwoordig een breed pakket aangipsen verkrijgbaar zijn. Door de diversiteit aan producten is maatwerk advies vaak noodzakelijk. Goede materialen kennis is daarom ook voor de stukadoor noodzakelijk.

Ten tweede is er veel verandert op het gebied van aanbrengen. De gereedschappen zijn moderner en met name lichter in gewicht geworden. Daarnaast is er een ruime keuze aan machinale gereedschappen. Deze worden niet alleen gebruikt bij het spackspuiten maar ook bij het aanbrengen van gips. Bij grotere oppervlaktes is het vaak sneller om met een machine de gipsen aan te brengen.

Als de gipsen tegen de voorbehandelde wand zijn gespoten, dan wordt de wand vlakgetrokken met een metalen rij.Vakkennis en ervaring zijn hierbij van onschatbare waarde.

Het traditioneel stukwerk en gipsspuitwerk wordt meestal gebruikt als tussen laag. Op een ondergrond van kalkzandsteenblokken of normaal gemetselde wanden wordt een egaliserende gips gesmeerd of gespoten.

Na het opdrogen van het gipswerk op wand of plafond kunt u kiezen of u de wanden/plafonds afwerkt met sierpleister, muurverf of behang.

Als u voor sierpleister kiest, dan zal er meestal een hechtgrond aangebracht worden. Dit is een dunne waterachtige substantie die ervoor moet zorgen dat wanden niet te hard aanzuigen. Als er geen hechtlaag wordt aangebracht dan kan een stukadoor problemen krijgen bij het verwerken van een sierpleister. De sierpleister kan dan te snel opdrogen waardoor de gewenste structuur niet gemaaktkan worden.

Als u voor muurverf kiest houdt dit in dat de oppervlakte zo strak mogelijk moet worden aangebracht. Als eindafwerking komt er dan alleen een muurverf op. Muurverf heeft namelijk geen egaliserende functie en kan geen oneffenheden wegwerken. Dit kan bijvoorbeeld bij een sierpleister wel in geringe mate.

Voor de afwerking van behang geldt hetzelfde als voor muurverf.

Sierpleister
Een van de belangrijkste producten in wandafwerking is sierpleister. (kunstharsgebonden) Deze producten hebben een hoge stootvastheid, flexibiliteit en een enorme diversiteit. De producten zijn zowel voor binnen als buiten leverbaar. Waarbij de buitenkwaliteit nog wordt onderverdeeld in de normale extra kwaliteit. Met name voor de regen,- en zon zijden, is de extra kwaliteit wenselijk.
Sierpleisters kunnen over het algemeen handmatig alsmede machinaal aangebracht worden. Afhankelijk van de gewenste structuur. Deze kan varieren tussen de 1 milimeter tot aan 6 milimeter dikte.

Indien er gekozen wordt voor een zeer fijne structuur dan dient de ondergrond zeer vlak te zijn. Een sierpleister is namelijk geen uitvulproduct. Hetgeen inhoudt dat het een afwerkingslaag is en geen uitvullaag.

Het meest populaire product is op dit moment de spachtelpleister. Een wandproduct dat een fijne / vlakke structuur heeft. Het product kenmerkt zich door een rustige uitstraling. Spachtelpleister is leverbaar in alle mogelijke kleuren. Dit geldt overigens voor alle sierpleisters.

Tadelakt
Tierrafino Stone is een waterafstotende stuc op basis van kalk, die binnen en buiten toepasbaar is. Met zijn marmerachtige uitstraling en stootvastheid, is Tierrafino Stone Tadelakt zeer geschikt voor badkamers, open haarden en ornamenten. Tierrafino Stone Tadelakt volgt de marrokkaanse Tadelakt-traditie van kalkglanspleister. Tadelakt betekent vrij vertaald inwrijven of inmasseren. Het inwrijven is nodig, om de wand waterafstotend te maken.